Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
Catalogus
Goldene aepfel x mas stories wittmann
scroll down

Ker­st­ti­jd is ver­haalt­jesti­jd: Van de gouden appels van Vrouwe Geluk”

De kerstperiode komt eraan. We halen samen de gezellige sfeer op met vier verhalen van de Oostenrijkse verteller Helmut Wittmann en wensen u veel leesplezier!

Van de gouden appels van Vrouwe Geluk

Een alpensprookje, verteld door Helmut Wittmann.

Heel lang geleden, of was het gisteren of vandaag, leefde er eens een oude vrouw. Ze had een prachtige tuin. Alles daarin bloeide en bloeide, en het was een genot. Haar trots en vreugde was haar appelboom. In de lente was het bedekt met bloemen. Maar in de herfst bogen de takken door een overvloed aan appels. Ze waren prachtig om naar te kijken - en des te beter om te eten. Dus de vrouw was gelukkig, echt gelukkig. En omdat je kon zien dat ze gelukkig was, noemden de mensen van het dorp haar gewoon "Vrouwe Geluk".

Slechts één ding stoorde Vrouwe Geluk: telkens als haar appelboom in de herfst rijkelijk gevuld was, kwamen de mensen uit het dorp hem plunderen. 's Nachts en in de mist plukten de kinderen, maar ook mannen en vrouwen, de mooiste appels van de boom - zonder erom te vragen. Vrouwe Geluk ergerde zich hier vreselijk aan. "Dat is geen manier," schold ze. "Iedereen kan gewoon komen en toestemming vragen om appels te plukken. Er zijn er genoeg voor iedereen. Maar gewoon stelen - dat is niet netjes."

Ergens in de winter klopte een marskramer aan bij Vrouwe Geluk. "Ik smeek u, goede vrouw," zei hij, "ik heb het bitter koud. Mag ik me een beetje opwarmen in uw huis?"

"Kom binnen", zei Vrouwe Geluk. "Ik heb niet veel. Maar er is altijd een plek op de kachelbank."

De man maakte het zich gemakkelijk in de hoek van de kachel, en Vrouwe Geluk gaf hem warme thee en peperkoek.

Toen hij weer vertrok, zei de marskramer tegen haar: "U heeft een goed hart, mevrouw. En ik wil dat u weet: Ik kan meer dan u denkt. Vertel me wat u wenst. Uw wens zal uitkomen."

"Eigenlijk ontbreekt het me aan niets", zei Vrouwe Geluk, "het ergert me alleen dat de mensen uit het dorp altijd de appels uit mijn appelboom stelen. Daarom wens ik dat iedereen die een appel pakt bij de boom blijft. Ik wil niet dat hij vrijkomt totdat ik dat toelaat."

"Wel", zei de man, "het is een vreemde wens, maar zoals u wilt."

Het volgende moment was hij weg.

Het jaar ging voorbij. Toen de herfst kwam, droeg de appelboom overvloedig het geluk over van de vrouw. De takken bogen naar de grond. Ze waren zo zwaar beladen met appels.

En al snel plukten de eerste mensen uit het dorp - kinderen, vrouwen, mannen - wat appels.

"Hoe durft u mijn appels te stelen? schold Vrouwe Geluk. "Uit fatsoen vraagt u tenminste of u een appel mag!

Ze liet de mensen een tijdje aan de boom plakken. Pas daarna mochten ze naar huis - met schaamte en schande. Maar aan iedereen die bij haar kwam en om een appel vroeg, gaf Vrouwe Geluk appels in overvloed. "Neem ze maar," zei ze, "ziet u wel: er is genoeg voor iedereen."

Geen wonder dat er geen appels meer van haar werden gestolen! Alle problemen waren voorbij.

Opnieuw klopte er iemand op de deur van Vrouwe Geluk. Ze deed de deur open. En wie stond daar? De Dood!

"Goede vrouw", zei hij tegen haar, "u hebt lang en goed geleefd. Nu is het tijd om afscheid te nemen van deze wereld. Kom mee!"

"Wacht even", zei Vrouwe Geluk. "U komt rijkelijk onverwacht. En nu moet alles zo snel gebeuren? - Eerst moet ik mijn spullen bij elkaar zoeken. Ga ondertussen de tuin in. Mijn boom zit vol met de sappigste appels. Ik wed dat u er al lang geen gegeten hebt."

De Dood was toen nog een knappe, knappe man. Het water loopt hem in de mond bij de gedachte aan een sappige appel.

"Goed", zei hij, "ik haal een appel. Maar zorg ervoor dat u snel uw zeven dingen bij elkaar krijgt."

Vrouwe Geluk nam haar tijd. Toen ging ze rustig de tuin in. En wie plukte er een appel aan de appelboom? De Dood!

"Ha, oude tiran!" zei Vrouwe Geluk. "Ik heb u toch. U zult daar niet snel meer vandaan komen. "

Al het smeken heeft de Dood geen goed gedaan. Hij zat vast aan de appelboom en kon niet loskomen. Weken- en maandenlang zat hij vast tussen de takken in weer en wind - in hitte en kou. Honger en dorst maakten hem erg mager. Uiteindelijk was hij niets meer dan een skelet.

Ondertussen werd de wereld gek. Mensen gingen liggen om te sterven - maar ze stierven niet. Geen dood pikte hen op en nam hen mee naar de andere wereld. Dus gingen ze gewoon door met leven. Zelfs degenen die bijvoorbeeld een ongeluk kregen of overreden werden, stonden weer op en leefden verder.

In de hemel was de heilige Petrus verbaasd dat niemand meer op de hemelpoort klopte. De duivel in de hel vroeg zich ook af: "Kan het zijn dat iedereen ineens zo zondeloos is dat hij naar de hemel gaat?" Want er werd ook niemand meer naar de hel gebracht. Uiteindelijk ging de duivel kijken. Zo ontmoette hij de heilige Petrus op aarde.

"Niets verbaast me nog!" zei de duivel. "Niemand komt nog bij ons, want jullie halen de mensen meteen zelf op en brengen ze naar de hemel!"

"Nee", zei de heilige Petrus, "niemand komt naar ons toe. Ik heb al geloofd dat iedereen bij u in de hel is - Zeg, weet u waar de Dood is?" - "Nee!"

Dus de twee gingen op zoek naar de dood. Ze moesten lang zoeken. En waar vonden ze hem: in de appelboom van Vrouwe Geluk!

De Dood had zin om te huilen - en dus vertelde hij hen het hele verhaal.

"Dat is allemaal goed en wel", zei de heilige Petrus tegen Vrouwe Geluk, "maar zo kan het niet!"

"Ja," zei de duivel. "U verstoort de hele schepping! Laat de Dood onmiddellijk los!"

"Daar moet goed over nagedacht worden", zei Vrouwe Geluk, "als ik hem vrijlaat, dan alleen op één voorwaarde: Hij mag me pas komen halen als ik hem roep. Niet eerder."

Wat kon de Dood anders doen! Hij was vel over been. Dus ging hij akkoord. En de heilige Petrus zei: "Nou, ik denk dat één oude vrouw meer of minder niet uitmaakt." Zelfs de duivel was het met hem eens.

Maar sindsdien is de Dood zo mager - slechts een skelet. Vrouwe Geluk daarentegen leeft nog steeds. Velen praten over haar - en ook over haar appels. Men zegt dat ze eeuwige jeugd geven. En een beetje van deze eeuwige jeugd zit waarschijnlijk in elke appel.

Over Helmut Wittmann:
Helmut Wittmann is een Oostenrijkse verteller, gespecialiseerd in volks- en magische verhalen uit de Alpen. Hij houdt zich ook bezig met verhalen van Oost-Europa en de oosterse soefitraditie. In 2003 ontving hij een Duitse prijs voor verhalenvertellers, in 2008 de auteursprijs van Lesetopia, de grootste boekenbeurs van Oostenrijk. Op zijn verzoek werd storytelling in Oostenrijk door de UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

www.maerchenerzaehler.at

Op naar de andere verhalen:
De zegen van Vrouw Percht
Sinterklaas heeft een wens

Het wonder van de Heilige Nacht (online vanaf 17.12.)

Kategorie Actueel
RIKA

RIKA

Contactformulier

Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en vertrouwelijk. Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de overdracht van uw persoonlijke gegevens aan onze RIKA-dealers.

Uw bericht is succesvol verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Helaas werkte de verzending van uw verzoek niet. Probeer het alstublieft opnieuw.