Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
Catalogus
Pellets
scroll down

Pel­lets als brand­stof: inno­vatief — schoon — duurza­am

Wij spraken met Martin Bentele, directeur van de Duitse Vereniging voor Energiehout en Pellets (DEPV), over de trends en actuele ontwikkelingen op de markt van pelletkachels.

„Alles pleit voor pellets!“

Bentele_DEPV

Mijnheer Bentele, waarom zijn pelletkachels momenteel zo populair als milieuvriendelijke en efficiënte verwarmingssystemen?

Particulieren investeren momenteel graag in hun eigen woning en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor warmteopwekking is aantrekkelijk geworden. Fossiele brandstoffen verliezen hun belang en dit niet alleen vanwege het milieu. Daarom zijn pelletkachels interessante alternatieven.

Wat onderscheidt pellets ten opzichte van andere brandstoffen?

Houtpellets zijn biomassa, d.w.z. een hernieuwbare grondstof. Twee kilogram pellets komt ongeveer overeen met een liter stookolie of een kubieke meter gas. Deze vergelijking alleen al toont aan hoe doeltreffend pellets kunnen worden gebruikt voor verwarming: alles pleit voor pellets.

Welke rol speelt de kacheltechnologie hier?

Vooral in de pelletsector is de verbrandingstechnologie innovatiever dan ooit: de emissies worden voortdurend verminderd en CO2-neutrale systemen worden verder ontwikkeld. Maar ook de juiste stooktechnieken en een adequate luchttoevoer zijn bepalend voor de milieuvriendelijkheid van het verwarmingssysteem. Door de samenwerking in onze vereniging heb ik RIKA leren kennen als een zeer innovatieve fabrikant van pelletkachels met natuurlijke convectie die veel belang hecht aan een optimaal gebruik van de brandstof met een zo laag mogelijke uitstoot.

Hoe wordt de kwaliteit van pellets erkend?

Bij houtpellets is kwaliteitsgarantie cruciaal voor een schone en efficiënte verbranding. Niet alleen de productie, maar ook de hele productie- en bevoorradingsketen van het laden tot de veilige bezorging speelt een rol. Daartoe heeft de Duitse Vereniging voor Energiehout en Pellets meegewerkt aan de ontwikkeling van het wereldwijd toonaangevende certificeringssysteem ENplus met drie verschillende kwaliteitsklassen. Voor de werking van individuele kachels, zoals bijvoorbeeld RIKA-pelletkachels, wordt altijd de beste kwaliteit (A1) aanbevolen. Deze pellets zorgen voor een optimale verbranding en een minder frequent onderhoud.

CO2-neutrale brandstof

Bomen halen tijdens hun groei precies evenveel CO2 uit de lucht als er vrijkomt bij de verbranding van het hout. Dit resulteert in een neutrale CO2-balans. Indien er, zoals in Duitsland, niet meer hout wordt gekapt dan er aangroeit, kan men spreken van een CO2-neutrale verbranding. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen verbranden binnenlands geproduceerde houtpellets dus op een CO2-neutrale manier. De totale koolstofvoetafdruk van houtpellets omvat dus alleen de emissies veroorzaakt door de productie ervan (vervoer, bomenkap, productie).

www.depv.de

Kategorie Duurzaamheid
RIKA

RIKA

Contactformulier

Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en vertrouwelijk. Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de overdracht van uw persoonlijke gegevens aan onze RIKA-dealers.

Uw bericht is succesvol verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Helaas werkte de verzending van uw verzoek niet. Probeer het alstublieft opnieuw.